Som et led i min yogalæreruddannelse har jeg også lært om den ayurvediske tradition, og hvordan den kan bruges til at heale vores kroppe og skabe et liv i balance. Omend jeg ikke selv følger principperne 100%, så synes jeg bestemt, at det er interessant disciplin, man kan lære meget fra. I dag vil jeg derfor give en lille introduktion til ayurveda og ikke mindst til de tre doshaer - et af grundprincipper inden for dette felt.
Hvad er Ayurveda?
Ayurveda er et ældgammelt holistisk sundhedssystem, der kan spores helt tilbage til 2000 år f.v.t. “Ayur” betyder liv, mens “veda” betyder viden eller visdom - ayurveda kan derfor oversættes til viden om livet. Omend yoga og ayurveda ikke er det samme, så overlapper de på visse punkter, og de kaldes ofte også for hinandens søstervidenskaber, fordi de begge stammer fra Vedateksterne.
Det ayurvediske system har til hensigt at heale vores krop og sind, samt bringe os velværd. Det er en sundhedsfilosofi og et medicinsk system der bygger på en holistisk og naturlig tilgang til sundhed, sygdomsforebyggelse og healing. I Ayurveda kigges der på alle aspekter af krop, sind og personlighed, for at bestemme hvordan en sygdom eller ubalance skal behandles, og altså ikke den del af kroppen, hvor et givent problem er opstået. Lider du fx af fordøjelsesproblemer, vil en ayurvedisk behandler ikke kun give dig piller der kan afhjælpe dette, men vil derimod kigge på dig og din krop som en helhed.
Hvordan fungerer Ayurveda?
Ayurveda er baseret på princippet om de tre doshaer (elementer): vata, pitta og kapha. Doshaerne er kort fortalt energier der stammer fra forskellige sammensætninger af de fem elementer (vand, jord, ild, luft, æter). Æter og luft udgør vata, ild og vand udgør pitta, mens jord og vand udgør kapha. Ifølge den ayurvediske filosofi er det sammensætninger af de tre doshaer hos et individ, der bestemmer den enkeltes psykiske og fysiske sammensætning. Det vil sige, at doshaerne påvirker vores kropstype, sundhed, vaner, følelsesmæssige reaktioner mm.
Typisk vil alle have én dominerende dosha, men det varierer fra person til person hvilken èn af de tre det er, og i nogle tilfælde er to doshas lige dominerende. Det ses også, at nogle personer er “tri-doshic” - det vil sige, at alle tre doshaer dominerer lige meget. Det er vigtigt her at understrege, at ingen af de tre doshaer er bedre end de andre, og at det ikke er målet, at vi alle bliver “tri-doshic”. Pointen med ayurveda er derimod, at man forstår og respekterer sin doshiske sammensætning, så man ved hvilken form for kost, motion osv. der er mest optimal for én. Alt sammen for at opnå balance og harmoni i krop, sind og sjæl. Ubalance i doshaerne kan nemlig føre til sygdomme.
Vata
Vata kommer fra æter og luft, og er den energi, der skaber bevægelse og liv. Vata er desuden ansvarlig for vores mentale og følelsesmæssige balance. Vata er karakteriseret ved:
-
lethed
-
kulde
-
bevægelse kreativitet
-
entusiasme
-
fleksibilitet og årvågenhed.
Når vata er i ubalance kan man bl.a. opleve:
- vægttab
- nervøsitet
- tørhed
- angst
- svaghed
- rastløshed
- ledsmerter og fordøjelsesproblemer.
Pitta
Pitta er den dosha der primært er forbundet med ild og vand. Pitta styrer alle forandringer i os og giver os derved mulighed for at producere energi, samt fordøje det vi møder i løbet af en dag - både mad, indtryk og oplevelser.
Pitta er karakteriseret ved:
- varme
- mod
- intensitet
- sult og tørst
- skarphed
- motivation
- intelligens
Når pitta er i ubalance vil på det mentale plan komme til udtryk i:
- stridslyst
- raseri
- had
- jalousi
Samt på det fysiske plan:
- udslæt
- inflammation
- halsbrand
- feber
Kapha
Kapha stammer fra jord og vand, og betyder “det der holder ting sammen”. Du kan derfor tænke på kapha som den dosha de giver kroppen sin fysiske struktur og holder vores celler sammen. Den beskytter og plejer os, og giver os mulighed for at elske. Kapha er karakteriseret ved:
- hengivenhed
- tålmodighed
- stabilitet
- tilgivelse
- langsomhed
- rolighed
- blødhed
Når kapha er i ubalance, vil vi opleve:
- overvægt
- sløvhed
- tunghed
- grådighed
- allergier
- problemer med at give
- stædighed
- depression
Som sagt er dette blogindlæg kun tiltænkt som en lille introduktion til emnet. Hvis du gerne vil vide mere og måske ønsker en lille test til at bestemme din egen doshiske sammensætning, så smid endelig en kommentar neden for - så finder du snart mere ayurveda-viden her på bloggen ☺️