De sidste par uger har jeg forsøgt at dele nogle af de tips der fungeret bedst for os, i vores omstilling til en grønnere og mere bæredygtig hverdag. Måske sidder du nu her ovenpå en dejlig jul og tænker "Bæredygtighed? Hvorfor er det nu lige, at det er så vigtigt? Vi klarer os da meget fint." Og jeg kan sagtens forstå dig! I dagens Danmark er vi nemlig travle mennesker, der forsøger at spare tid og optimere vores hverdag, så godt vi kan. Vi sparer tid på madlavningen ved at vælge ting der er forkogt og forarbejdet. Vi sparer tid på transport ved at tage egen bil eller fly. Vi sparer tid i hjemmet og på personlig pleje, ved at købe ting der hurtigt kan skiftes ud, når det er brugt.

Problemet er bare, at vi blot låner denne tid fra vores alle sammens fremtid ved, at vi forbruger mere end vores planet kan holde til. I 2018 brugte menneskeheden et år af klodens produktion af naturlige ressourcer, på blot 7 måneder. (1) En ting er, at vi forbruger for mere end hvad planeten kan følge med til, en anden ting er selvfølgelig de massive udledninger af drivhusgasser, som fører til de klimaforandringer som er på alles læber for tiden. Klimaforandringerne omfatter, at temperaturen og fugtindholdet i jordens atmosfære stiger, som både gør at polarisen smelter og at havene stiger, men også, at vi alle sammen i fremtiden vil opleve kraftigere og mere ødelæggende vejrfænomener. Klimaforandringer forstyrrer desuden biodiversiteten, idet forskellige arter af dyr, planter og afgrøder vil have sværere ved at overleve.

Mens verdens politikere er uenige om, hvordan vi skal tackle disse udfordringer, som vi alle står overfor, så er det op til os hver især at sørge for at skabe en forandring. Så her har du mine bud på en grønnere og mere bæredygtig hverdag i hjemmet. Listen er på ingen måde udtømmende, men det er da et sted at starte. Husk endelig at dele dine bæredygtige tips med mig.

En grønnere hverdag i hjemmet

Skær ned på skønhedsprodukter

Jeg har tidligere været kæmpe fan af alt hvad der hedder skønhedsting! Masker, serum, scrubs, shampoo, hårkur og cremer til dit og dat. Jeg har dog på det seneste skåret kraftigt ned, for jeg tror ærligt talt sagtens, at min hud og hår kan holde sig selv sund. Jeg vasker nu hår ca. hver 8 - 9. dag (og ja, det kræver tilvænning, men mit hår er til gengæld blevet meget sundere) og creme til kroppen er jeg begyndt at lave selv. Du kan finde min nemme opskrift på bodylotion længere nede i dette indlæg.

Gem dit kaffegrums!

Det kan bruges til en bodyscrub når huden trænger, og dine planter kan også få god næring af kaffegrums og te, hvis du lægger det ud ved plantens rødder

Zero waste

Affaldssortering er rigtig godt, men mindre affald generelt er endnu bedre! Når du skal købe noget, så prøv at vælg den vare, der har mindst emballage. Desuden er syltetøjsglas eller lignende rigtig gode at gemme til opbevaring.

Drop alle engangsting

Barberskrabere, engangsklude, tandstikker, vådservietter, tamponer og bind, samt vatrondeller er blot nogle eksempler på engangsting, der nemt kan findes i genanvendelige alternativer.

Køb brugt

Mangler du noget nyt, så overvej at købe noget gammelt, i form af brugte varer. På den måde undgår du, at der skal bruges flere ressourcer i form af materialer og energi. Skal du alligevel købe nyt, så vælg altid kvalitet fremfor kvantitet. Spørg dig selv, om du også vil være glad for dette stykke tøj, møbel etc. om 3 år og gør et velovervejet køb.

Skær ned på skrappe rengøringsmidler

Rigtig meget kan klares med vand og natron og selvfølgelig godt gammeldags knofedt.

Brug dit lokale bibliotek

Vi er så privilegerede her i Danmark, at stort set alle bøger kan lånes gratis på biblioteket, så benyt dig endelig af det, og spar på papiret!

Drop tørretumbleren

Lufttør alting så vidt muligt. Tøjet både holder og dufter bedre!

Kig efter energimærke A+++

Omend jeg lige før har advokeret for at købe brugte varer, så er der nogle ting, hvor det ikke kan betale sig. Det drejer sig især om hårde hvidevarer, hvor de ældre modeller ikke er halvt så energieffektive som dem vi kan købe nye. Gå altid efter de mest energivenlige, som er mærket med A+++.

Kolde og korte bade

Spar på strømmen til vandvarmeren og på vandet, ved at tage korte og kolde bade. Jeg bruger efterhånden kun varmt vand, når jeg en sjælden gang skal vaske hår. Ved at tage kolde bade undgår jeg desuden at udtørre min hud, og derfor kan jeg bruge en mindre mængde creme.

Brug vaskenødder

Fremfor at bruge flydende vaskemiddel i plastikdunke, bruger jeg nu vaskenødder, som kan bruges til fire tøjvaske. Efter de fire tøjvaske kan jeg smide dem i kompostbunken og voilá: zero waste tøjvask.

Vask ved færre grader

Vask tøj der ikke er meget beskidt på 30 grader eller luft det i stedet, og spar på vandet og strømmen. Fyld desuden altid vaskemaskinen

Sælg videre!

Når du rydder op, så overvej om der er nogle af dine ting, der kan sælges videre og bringe andre glæde, fremfor at smide dem ud. Du kan komme af med rigtig mange ting via sider som DBA.

Hjemmelavet body lotion med E-vitamin

Det skal du bruge

 • 100 g. sheasmør
 • 100 g. kokosolie
 • 3 spsk. mandelolie
 • 1 spsk. E-vitaminolie
 • Æteriske olier - fx lavendel og appelsin

Sådan gør du

 1. Smelt sheasmør og kokosolie ved lav varme
 2. Tilsæt mandelolie, E-vitaminolie og æterisk olie og rør godt rundt.
 3. Stil på køl indtil blandingen er fast - ca. 1 time.
 4. Pisk nu cremen med en elpisker i et par minutter.
 5. Opbevares køligt i en krukke.

Referencer

 1. https://www.independent.co.uk/news/earth-overshoot-day-natural-resources-humans-planet-nature-damage-global-footprint-a8460756.html