Jeg tror, at jeg taler på manges vegne når jeg siger, at det her år har været... Tumult. Jeg føler virkelig, at det har været et "opbrudsår", hvor jeg har måtte tage store beslutninger og virkelig kigge grundigt på mig selv og mit liv, for at finde ud af, hvad jeg egentlig vil og hvad jeg egentlig drømmer om. Jeg har ændret min virksomhed, således at alt nu er online, fordi jeg kunne mærke at friheden i hverdagen var vigtig. Jeg har afsluttet og startet nye venskaber, fordi nogle resonerede med mig, og andre ikke længere gjorde. Jeg har sagt nej, sat grænser, og sagt mere ja til mig selv. Og så har corona selvfølgelig også skabt muligheder (ikke begrænsninger) for at gøre nogle ting anderledes. Færre, store begivenheder og events med mange mennesker, men mere tid til at fordybelse og mere introspektion. Derfor kom den her dagbogsøvelse også som en naturlig forlængelse af alt det indre arbejde jeg har gjort og stadig gør. Og jeg håber, at den kan inspirere dig til også at kigge indad og blive endnu skarpere på, hvad der er vigtigt for dig og hvor du (måske) holder dig selv lidt tilbage.

Så hvad går øvelsen ud på?

Den er omfattende, men egentlig ret simpel. Den kræver, at du tager et grundigt kig på alle dine overbevisninger og værdier. Alt det, du kender og tror er sandt om verden, mennesker, normer, regler, love osv. osv. Der vil selvfølgelig være emner du kan springe hurtigere over end andre, men som udgangspunkt handler det om, at skrive alt ned - stort som småt - for at blive klogere på dig selv. Det er vigtigt, at du BÅDE skriver overbevisninger og værdier ned som du har fået mere eller mindre pålagt af samfundet eller folk omkring dig gennem din opvækst, og de værdier, som du mener er dine “egne”.

Sådan gør du

**1) Ro på: ** Det er vigtigt, at du er afslappet, når du starter på den her øvelse. Efter min erfaring, giver det en mere powerful og klar oplevelse, end hvis du er helt oppe at køre. Du skal altså skifte dit system væk fra en tilstand af “fight or flight” (det sympatiske nervesystem) til en tilstand af “rest & digest” (det parasympatiske nervesystem). Førstnævnte er den tilstand du er i, når dit hjerte virkelig pumper, du er knivskarp med laserfokus, og din krop udskiller adrenalin og kortisol. Den sidstnævnte er så omvendt en tilstand af ro, afslappethed, en lav(ere) hjerterytme og vejrtrækning. Måder, hvorpå du kan aktivere dit parasympatiske nervesystem er:

 • Tage dybe, jævne og rolige vejrtrækninger, hvor du fokuserer på at gøre dine udåndinger længere end dine indåndinger
 • Tage et varmt bad
 • Meditere
 • Tage et lur
 • Nyde en guidet savasana med mig

2) Tag dig god tid: Jeg brugte ca. 1 time på den øvelse, første gang jeg lavede den. Sidenhen har jeg vendt tilbage til den et par gange i ca. 15-20 minutter ad gangen, når det har givet mening. Det er stort set umuligt, at blive “færdig", så du skal ikke tænke at du skal nå alt igennem på én gang.

3) Make a space: Skab ro og hygge omkring dig. Gør det klart overfor familie eller andre du bor med, at du de næste 60 minutter (eller hvor meget du nu sætter af til det) ikke vil forstyrres. Vælg et rum som udstråler ro for dig, sørg for, at det er ryddeligt og indbydende. Stil fx nogle planter derind, tænd stearinlys, diffuser mm. og find en smuk notesbog og kuglepen til anledningen. I min optik er det helt klart bedst, at skrive i hånden, fremfor på computer.

IMG_9958.JPG

4) Slip forventningerne: Omend det er en øvelse, der arbejder i dybden med dine værdier og din identitet, så er det ikke sikkert, at du føler dig som et helt nyt menneske, så snart du er færdig. Reprogrammning af gamle mønstre, vaner etc. tager tid og arbejde. Se den her øvelse som startskuddet fremfor målstregen.

5) Når du skriver, skriv fra hjertet: Det vil sige, skriv det der falder dig ind uden at censurere dig selv eller tænke på stavefejl. Ingen andre skal læse det - det er KUN til dig. Så skriv alt ned. Også de “grimme skyggesider” - giv dem plads, lys og opmærksomhed. Husk, det er også ok, hvis der ikke lige kommer noget til dig. Så skriv “Jeg ved ikke helt, hvad jeg synes om xx”. På den måde fortæller du din underbevidsthed, at det er ok at slappe af, og måske der så dukker noget op senere. Har du svært ved at komme i gang, så kommer jeg lige med lidt inspiration til emner du helt sikkert har (u)bevidste holdninger til:

 • Familie
 • En partner
 • Sex
 • Demokrati
 • Mad
 • Jul
 • Karriere
 • Religion
 • Et hjem

**6) Nu til det egentlige arbejde: ** Tag et kig på det, du har skrevet, og mærk efter, om de overbevisninger og værdier resonerer med dig eller ej. Du vil nok opdage (det gjorde jeg i hvert fald), at mange ting, du troede du er vigtige; holdninger, du troede var absolutte sandheder; “must haves” for et godt liv; bedrifter, du troede du burde opnå for at få andres anerkendelse, i virkeligheden ikke er helt din egne. Mange af dem er nogle, som du har få fortalt af din familie, uddannelse, omgangskreds eller har set som sociale normer etc. i samfundet. Det handler ikke om, at afvise absolut alt du har lært gennem din opvækst, men om at blive bevidst omkring, hvad der resonerer med dig og hvad der ikke gør. Det handler om, at tage de lag af, som egentlig ikke er dig. På den måde kan du også opdage, hvilke vaner der er blevet en del af en komfortzone og holder dig tilbage fra at gro og vokse til dit højeste selv.

7) Hvad er de 5 vigtigste værdier for dig? Efter du har undersøgt dine overbevisninger og værdier, så er det en god idé, at identificerer dem, der er allermest vigtige for dig. Jeg valgte at skrive 5 ned, for at undgå at begrænse mig selv og omvendt aldrig blive færdig. Men skriv så mange ned, du har lyst til. Lad vær med at overtænke det, og husk, at intet er statisk: du kan altid ændre den her liste senere. Bare skriv fra hjertet lige her, lige nu. Skriv dem gerne som en kort sætning, fx "Handle fra et kærligt sted" eller "søge eventyr" - det gør det nemmere at huske dem, synes jeg.

8) Hvis der dukker noget meget svært op: Så vær ikke bange for, at søge hjælp hos en professionel. Jeg tror på, at vi har uendelig meget magt og power selv, men nogle gange skal vi bare hjælpes lidt på vej til at (gen)finde den.

Hvad så bagefter?

Som tidligere nævnt: det her er ikke en øvelse du bliver færdig med. Der er altid gamle mønstre, vaner, værdier etc. at tage stilling til. Vi ændrer os. Vi er dynamiske. Men idéen med øvelsen er, at du ved at sætte tid af for dig selv i et trygt rum først, nemmere kan føre den ud i livet og bruge den i konkrete situationer til at mærke efter, om du resonerer med noget eller ej. Når du kender din egne overbevisninger, behøver du nemlig ikke nogen andres.

God fornøjelse med øvelsen! Og skriv endelig en kommentar, hvis du har spørgsmål ❤️