Den gode rytme - gør yoga til en vane

Et af de spørgsmål jeg får allermest er, hvordan man skaber en god vane omkring yoga og får gjort det til en naturlig del af ens hverdag. Vaner kan være så svære at få skabt, men når de først er der, så har de det til gengæld også med at blive hængende. Jeg mener engang at have læst, at det tager ca. 21 dage at få skabt sig en ny vane: spørgsmålet er bare, hvad vi skal gøre i den tid, for at få en god rutine og ægte yogaglæde?

Patanjalis Yoga Sutra (link) vers 1.14 kan hinte lidt til, hvad det handler om: “This practice becomes firmly rooted when it is cultivated skillfully and continuously for a long time”. Ifølge ham handler det altså om være standhaftig, kontinuerlig og om at kultivere evner. Men hvordan gør vi så lige det?

Drop forventningerne og vær realistisk

Hvornår passer det egentlig ind i dit skema at dyrke yoga? Og hvor lang tid har du? Det kan godt være, at du har en romantisk forestilling om, at det skal være min. 90 minutter ved solopgang, men hvis din hverdag indeholder madpakker, børn der skal ud af døren, samt 30 minutters transporttid til arbejde, så kan det godt være, at du skal revurdere planen lidt. Måske har du bedre tid hver mandag og onsdag eftermiddag, hvor din partner henter børnene? Eller 20 minutter om aftenen inden sengetid? Tag et realistisk kig i din kalender, så din yogapraksis ikke bliver en byrde, men noget du faktisk ser frem til. Om det så er 1, 2 eller 3 gange om ugen.

Planlæg

Hvis du har en travl hverdag, så er det altafgørende, at du sætter fast tid af i kalenderen til din praksis. Det holder ikke, hvis du bare tænker “jeg gør det, når jeg har tid”, for tid er som regel den ressource vi aldrig har nok af. Så planlæg, så godt du kan, så yoga bliver på et fast tid og sted. Og sørg også for at planlægge efter “worst case senario”: hvad sker der hvis du misser din praksis? Måske er der lige pludselig en krise på arbejdet, eller måske er du blevet forkølet. Hav en backup plan med et alternativt tidspunkt, så du ikke kommer ud af din rytme.

Drop de gode undskyldninger

Vi har tid til det, vi vil. Basta bum. Og der er masser af travle, vigtige mennesker, der stadig finder tid til at pleje sig selv. Så drop undskyldningen om, at det er umuligt for netop dig på grund af din unikke situation. Hvis det er vigtigt for dig, så kan du finde tiden. Og hvis du finder ud af, at yoga faktisk ikke er så vigtigt lige nu, så er det altså også helt ok! Måske kommer det igen senere, eller måske finder du en anden interesse der skaber mere glæde hos dig. Og husk: at sætte tid af til selvomsorg gør dig bestemt ikke egoistisk! Se det som en investering i god energi og godt humør.

Vær god ved dig selv

Al begyndelse er svær og hvis du er nybegynder, så lad vær med at sætte urealistiske forventinger til dig selv. Det er fint at udfordre sig selv, men hvis “projekt yoga” bliver for svært og uoverskueligt, så er det også mere sandsynligt, at du giver op. Så lyt til din krop og gå efter det der føles godt. Find et yogastudie i nærheden af dit arbejde eller prøv onlineyoga i derhjemme i stuen.

Mind dig selv på hvorfor du gerne vil dyrke yoga

Du skal ikke sætte din lid til motivation, for det er om noget en flygtig størrelse. Husk i stedet dig selv på, hvorfor du egentlig gerne vil i gang med yoga, og hvad målet er. Mere klarhed og ro? Mere smidige baglår? Alt tæller! Bare husk dit “hvorfor”.

Lær dig selv at kende

Selvindsigt er altafgørende, når det kommer til at skabe en ny vane. Så vær ærlig med dig og skriv ned (gerne på the old fashioned way med kuglepen og papir), hvad det som oftest er, der distraherer dig i din hverdag. Larmer børnene? Så lav yoga mens de sover eller få et familiemedlem til at tage dem med på legepladsen? Tager notifikationerne fra Instagram opmærksomheden? Sæt telefonen på fly-mode og læg den i tasken. Er det træthed? Så tag 10 stille og rolige minutter på måtten og se, hvad der sker. Hjælp dig selv til at få succes med det, du sætter dig for.

Er du klar til at komme i gang? Det håber jeg! Du kan eventuelt prøve Ro Yoga Online - de første 14 dage er gratis.