Meditation kan være hammer svært, og det kræver klart tålmodighed og øvelse. Vi er vant til, at vores sind myldrer med tanker, og at vi hele tiden har en følelse, idé eller noget tredje at forholde os til. Med meditation kan vi kultivere en evne til at træde et skridt tilbage fra myldret, og istedet blot observere og være tilstede. Det er der mange fordele i, hvilket jeg har skrevet om i et tidligere indlæg. Det her lille blogindlæg er dedikeret til dig som er ny inden for meditationsverdenen, eller som gerne vil igang med en praksis. For omend det kan være en svær disciplin at mestre, er der nogle forholdsregler man kan tage sig som nybegynder.
Mine bedste tips får du her:
- Find en behagelig (oprejst) position: Du behøver ikke at kunne sidde i fuld lotusposition for at kunne meditere - det vigtigste er, at du sidder behageligt. Til de fleste former for meditationer, vil jeg anbefale, at du sidder oprejst for at fortælle kroppen, at den ikke skal falde i søvn. Vi vil nemlig gerne være vågne og bevidste, når vi mediterer. Man kan både sidde på tæpper, puder, blokke eller stole. Det vigtigeste er bare, at det du sidder på, er med til at støtte hele din krop, så du undgår at falde for langt tilbage eller for langt frem.
- Start ud i det små: Som begynder kan man nemt blive overvældet, hvis man forsøger sig med 30 minutters meditationer dagligt. For ikke at løbe sur i det, så start ud med bare 5 minutter, én gang dagligt, og når du er klar på mere, så øger du til fx 10 minutter.
- Dyrk (kropslig) yoga: Inden for Hatha yoga disciplinen er asana (de kropslige stillinger) oprindeligt designet til at løsne op for spændinger, således at man bedre er i stand til at meditere. Yoga og meditation går altså hånd i hånd, og ved at bevæge og strække kroppen, finder man nemmere en siddende komfort.
- Minimér distraktioner: Med øvelse vil du blive mindre og mindre påvirket af udefrakommende lyde, forstyrrelser osv. Men til at starte med, så gør det nemt for dig selv; sæt mobilen på lydløs, sørg for børnene er aktiveret, eller at vaskemaskinen ikke centrifugerer på sit højeste.
- Brug en timer: Ved at sætte en timer slipper du for selv at skulle tjekke uret og blive distraheret af det. Og du vil også blive vækket, hvis du skulle gå hen og falde i staver 😉 Prøv f.eks. min gratis meditationstimer her.
- Skab en vane: Forsøg at sætte et fast, dagligt tidspunkt af til meditation, så du nemmere falder ind i en rutine omkring din praksis.
- Prøv forskellige former for meditationer: Der findes et hav af forskellige meditationsformer, og nogle vil nok resonere bedre med dig end andre.
- Sørg for at være afslappet inden du starter: Har din dag været hektisk, så tag noget behageligt tøj på og tag et par dybe vejrtrækninger inden. Luft ud i lokalet og fjern eventuelt rod eller andre forstyrrelser. Forsøg gerne at meditere om morgenen, hvor dagens begivenheder endnu ikke har sat sine spor.
- Slip forventningerne: Tankerne vil uundgåeligt opstå undervejs - men det er ikke noget problem. Man kan efter min mening ikke være dårlig til at meditere, så prøv at undgå, at det bliver et “projekt” hvor du skal præstere og levere. Lad det være en afslappende og behagelig oplevelse, og vær åben overfor hvad end du oplever undervejs. Når du lægger mærke til, at dine tanker er vandret væk, så blot forsøg stille og roligt at vende tilbage til meditationen.
- Hav ikke travlt: For at bevare den rolige og mindful tilstand efter meditationen, så giv dig selv tid til at komme langsomt og roligt videre med dagen. Undgå tanken om, at det bare skal overstås, så du kan hakke endnu en ting af på to-do listen.
God fornøjelse med din meditation!
Har du nogle tips og tricks du vil dele, eller spørgsmål, så skriv endelig en kommentar i feltet nedenfor 🌸