Del 1 Del 2

- En guide til forskellige yogatyper

Her kommer anden del af min guide til forskellige typer af yoga. Jeg håber, at det kan hjælpe dig lidt på vej, til at finde din favorit!

Bikram

Bikram foregår, ligesom Hot Yoga, i et 40 grader opvarmet lokale. I Bikram yoga er der dog en fast 90 minutters serie af 26 stillinger og 2 åndedrætsøvelser som altid dyrkes, og derfor ved du som elev, at uanset hvilket Bikram yogastudie du vælger, kan du forvente den samme sekvens.

Hvem kan være med? Ligesom med Hot Yoga, er Bikram godt for personer der kan lide varme og sved. Ligeledes er Bikram er godt valg, hvis du godt kan lide en udfordrende praksis, og en klar rutine, hvor du ved hvilke stillinger du skal igennem.

Restorativ yoga

Restorativ yoga er mild og afslappende yogaform, der foregår i et langsomt tempo. Til en restorativ yogatime udøves der som regel få stillinger, som til gengæld holdes i længere tid. Her bruges desuden blokke, stroppe og puder til at give din krop optimal støtte, så du bedre kan slappe af og mærke hver enkelt øvelse. Det vigtige når man udøver Restorativ Yoga er, at man er komfortabel i hver stilling.

Hvem kan være med? Restorativ yoga har fokus på afspænding og kan derfor være et godt valg, hvis du primært vil dyrke yoga, for at komme ned i gear. Personer der er fysisk skadet, stresset, deprimeret, eller oplever søvnbesvær kan især have gavn af den ro og kropsbevidsthed som Restorativ yoga kan give.

Yin Yoga

Yin Yoga er, ligesom restorativ yoga, en passiv yogaform, der handler om at give dig selv mulighed for at slappe af og afstresse. I Yin yoga holdes hver stilling mellem ca. 3 og 10 minutter. Der er fokus på at arbejde og strække bindevævet, mens musklerne skal kunne slappe af, fremfor at blive aktiveret. Alt sammen for at frigive energi, samt løsne op for fysiske og mentale spændinger. Omend både Yin og Restorativ yoga er passive yogaformer, der begge har fokus på at afhjælpe stress, så er Yin yoga oftest mere udfordrende, idet der arbejdes med dybere stræk af bindevævet.

Hvem kan være med? Yin yoga er perfekt til dig der gerne vil afstresse, men stadig gerne vil opnå de fysiologiske fordel som dybe stræk kan give.

Aerial yoga

Aerial yoga er yoga assisteret af et stort yogaklæde, der hænger i loftet (lidt ligesom en hængekøje). Idéen er, at denne “hængekøje” skal give en følelse af vægtløshed, for at man kan gå dybere i strækkene, samt træne kroppen og balancen på en anderledes måde end ved en traditionel yogatime. Hængekøjen giver også en anden form for støtte, der gør mere udfordrende stillinger (fx inversions) nemmere. Stillingerne der udføres i Aerial yoga er klassiske Hatha-stillinger.

Hvem kan være med? Alle der har mod på at have det sjovt med at svæve rundt :-) Aerial yoga er desuden skønsomt for dine led.

Kundalini yoga

Kundalini yoga er en mere spirituel form for yoga, der involverer fysiske stillinger, men primært er koncentreret omkring åndedrætsøvelser, chanting og meditation. Formålet er at arbejde med energi fra den nederste del af rygsøjlen (kundalini), for potentielt at få denne energi til at bevæge sig op langs rygraden gennem kroppens syv chakras. Når kundalini når til kronen af hovedet (den øverste chakra) opnås en højere grad af selvbevidsthed, samt mental og kropslig frihed. Kundalini yoga er altså klart rettet mod mere indre aspekter af yoga.

Hvem kan være med? Kundalini yoga er bedst for personer, der søger en spirituel praksis, frem for en mere kropsligorienteret træning.