Min oprindelige plan med denne kage var, at det skulle blive til en opdateret, vegansk, udgave af min sunde(re) citronmåne fra sidste år. Men da jeg gik i gang manglede jeg et par af de ingredienser, jeg havde tænkt, at jeg skulle bruge, og så måtte jeg improvisere lidt. Det gjorde dog bestemt heller ikke noget, for resultatet blev denne ret så smukke veganske hvide chokoladekage med citron.
Den er smagfuld, let syrlig og forårsfrisk, har en lækker midte af vaniljecreme, og så er den toppet med hvid chokolade. Alt i alt en dekadent og fyldig kage, som er ideel at lave til en "special occasion", når du og dine nærmeste skal forkæles. Måske er kombinationen af citron og hvid chokolade lidt utraditionel, men sødheden fra den ene klæder altså, i min optik, surheden fra den anden helt formidabelt.
Du skal bruge tre knap så gængse ingredienser i denne opskrift: kakaosmør, lucumapulver og vegansk hvid chokolade. Jeg har ikke haft held med at finde disse varer på hylden i mit lokale supermarkedet, så du skal nok et smut i en helsekostbutik for at finde dem. Lucumapulveret er til at give lidt sødme, og du kan læse mere om, hvad det ellers har af egenskaber i min sundere Nutella opskrift.
I denne kage har jeg i stedet for hvedemel brugt butter beans (også kaldet limabønner), samt quinoamel for at øge protein- og næringsindholdet. Derudover har jeg også tilsat et scoop vaniljeproteinpulver til dejen, igen for at give et lidt højere proteinindhold og ekstra smag. Jeg er især fan af Novovitas veganske vaniljeproteinpulver (reklame).
Den her kage er virkelig en af mine personlige favoritter, og jeg håber også at du vil elske den! Lad mig endelig høre hvad du synes i en kommentar nedenfor.
Ingredienser
Hvis du vil lave kagen to-lags, har du brug for en (eller to) springforme på 16-20 cm.
Til bundene (giver 2 lag)
- 240 g. kogte butter beans
- 120 g. mandler (finthakket til mel)
- 85 g. vegansk smør
- 75 g. quinoamel (Kan erstattes af en anden glutenfri meltype, fx boghvedemel)
- 50 g. kokossukker
- 14 store, bløde dadler uden sten (dem, der forhandles i papæske)
- 3 spsk. birkes
- 0,5 dl. havremælk
- 2 spsk. hørfrø
- 1 tsk. bagepulver
- 1-2 scoop vegansk vaniljeproteinpulver - jeg bruger den fra Novovita
- Saften fra 1-2 citroner alt efter smag og behag
- 2 tsk. lucumapulver
- 1 knsp. salt
Til vaniljecremen
- 50 g kakaosmør
- 50 g. vegansk smør (blødt men ikke flydende)
- 3 spsk. agavesirup
- 2 spsk. majsmel
- 1 dl. havredrik
- 1 tsk vaniljepulver
Til topping
- 80 g. hvid vegansk chokolade
- 1 spsk. havredrik
Sådan gør du
Start med at lave bundene
Bundene
- Tænd ovnen på 180 grader.
- Bland de 2 spsk. hørfrø med 4-5 spsk. kogende vand. Lad blanding stå at trække et øjeblik.
- Smelt smørret.
- Kom bønnerne i en foodprocessor og kør dem for sig selv et øjeblik.
- Tilsæt nu resten af ingredienserne til foodprocessoren, og kør indtil du har en sammenhængende kagedej.
- Smør en springform på 16 cm., hæld halvdelen af dejen i, og bag den i ca. 25 min. ved 180 grader. Har du to forme, så bager du bare begge bunde samtidig, så du sparer lidt på strømmen.
- Bundene skal være gennembagt og let gyldne på toppen, når du tager dem ud. Lad dem køle af.
Vaniljecremen
- Smelt kakaosmørret i en gryde på meget lav varme. Tilsæt agavesirup, og lad blandingen køle af.
- Pisk havredrikken med majsmelet, kom det i en gryde, og lad det koge op under konstant omrøring indtil det er tykt. Lad blandingen køle af.
- Kom smørret i en skål med vaniljepulver, og pisk det luftigt med en elpisker.
- Mens du pisker, så tilsæt langsomt kakaosmørsblandingen til vaniljesmørret, indtil det er godt blandet.
- Tilsæt nu havre-og majsmelblandingen langsomt, indtil du har en glat creme. Sæt det i køleskabet i ca. en time, så cremen kan sætte sig. Er den blevet for hård når du tager ud, så brug piskeriset igen et øjeblik.
- Smør nu den ene afkølede bund med vaniljecremen, læg forsigtigt den anden ovenpå, og stil kagen på køl mens du laver toppingen.
Topping
- Smelt langsomt den hvide chokolade over vandbad.
- Tilsæt havredrik og rør det godt sammen.
- Lad chokoladeblandingen sætte sig lidt - evt. på køl. Den skal være flydende, men endelig ikke for tynd og "løbende".
- Fordel chokoladen over den øverste bund, og evt. på siderne - her er der plads til lidt kunstnerisk frihed 😉 Chokoladen størkner når den kommer på køl.
- Top evt. med reven citronskal.