For nogen er risotto måske mest en efterårsret, men jeg vil nu vove at påstå, at den holder hele året. Risotto kan nemlig varieres på alverdens måder, alt efter sæsonens råvarer og dine smagsløg, naturligvis. Denne variant er med champignoner og grønkål, som er i sæson her i marts og starten af april, men jeg kunne også sagtens forestille mig en mere forårsagtigt variant med asparges og spinat. Udover det, så er den en smule utraditionel i og med, at der ikke er ost i. Men bare rolig, den har stadig masser af smag. Husk at cashewnødderne skal iblødsættes min. 2 timer forinden, så de nemmere kan blendes.
Risotto er nemt at lave, men alligevel lidt tids- og opmærksomhedskrævende. Du skal nemlig helst ikke glemme (som jeg måske har gjort en gang eller to, ups) at hælde bouillon i gryden - for så brænder den altså på. Omvendt skal du heller ikke bare pønse for meget væske på ad gangen, så hold øje med din risotto undervejs. Den er det værd :-)
Ingredienser til risotto - 4 portioner
- 250 g ris
- 7-8 dl varm grøntsagsboullion
- 150 g. ærter fra frost
- 250 g. champignons - i tynde skiver
- 300 g. grønkål - ribbet og hakket groft
- 1 løg - hakket groft - hakket groft
- 2 fed hvidløg
Ingredienser til cashewcreme
- 70 g. cashewnødder (iblødsat min. 2 timer før)
- 0,4 - 0,5 dl vand
- 3 spsk. gærflager
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk. olivenolie
- 0,5 spsk. citron
- Salt & peber
Sådan gør du - risotto
- Ordn grøntsagerne som anvist i ingredienslisten. Undgå at bruge vand på svampene.
- Kom ærter i en si, skold dem med kogende vand og lad dem dryppe af
- Varm en gryde op til medium varme med olivenolie, tilsæt løg og hvidløg og steg det i 4-5 min.
- Kom risottorisene i gryden, vend dem rundt, tilsæt bouillonen lidt ad gangen - Start med ca. 2 dl og lad risene absorbere alt væsken, før du tilsætter mere.
- Rist imens svampe på en pande i et par minutter og tilsæt herefter grønkål. Steg indtil det er faldet let sammen.
- Mens risottoen simrer (husk at tilsætte væske løbende), så kan du lave cashewcremen. Når du tilsætter det sidste væske. så kom ærterne med i risottoen også, så de bliver varmet godt igennem.
Sådan gør du - cashewcreme
- Hæld vandet fra cashewnødderne og hak hvidløget groft.
- Kom alle ingredienser i en minihakker eller foodprocessor og kør indtil du har en lind creme. Tilsæt evt. mere væske og smag til.
- Når risottoen er færdig, så vend cashewcreme, samt stegte svampe og grønkål. i. Gem evt. lidt til topping.
- Serveres og nydes varm.