Plantebaseret mad kedeligt? Nope! Det behøver bestemt ikke kun at være rå grøntsager og bælgfrugter. Lidt comfort food skal der også være plads til. Her kommer mit bud på et par veganske pizzaer, som du passende kan give dig i kast med i weekenden. Pizzabundene er bagt med traditionel Tipo 00 hvedemel, som efter min mening (og de fleste professionelle pizzabagere), giver det bedste resultat. Jeg har dog gjort dem lidt mere "grove", ved at tilføje en smule rugmel. Det giver nemlig plus på fuldkornskontoen, uden at gå på kompromis med smagen.
Når det kommer til topping på pizzaer kan man hurtigt dele vandene.. For nogle er ananas på pizza mega lækkert, mens det for andre bestemt ikke hører hjemme andre steder end i frugtskålen. Du har sikkert selv en favorittopping til din pizza, men jeg tillader mig lige at udfordre den en smule i dag med to veganske varianter. Den ene er med solsikkespread og kartofler, mens den anden er med pesto og grønkål og svampe. Når du skal bage pizzaerne, så skru godt op for din ovn og brug gerne en pizzasten, hvis du har en. Jeg håber at det kan inspirere lidt til pizzabagningen - god fornøjelse!
Ingredienser til pizzabunde (ca. 3 store)
- 300 g. Tipo 00 hvedemel
- 100 g. rugmel
- 15 g. gær
- 250 ml lunkent vand
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk. havsalt
Sådan gør du
- Opløs gæren i vandet i en stor skål, og tilsæt olie og salt.
- Tilsæt melet lidt efter lidt og ælt godt - evt. med en røremaskine.
- Dæk dejen med et viskestykke, og lad den stå på køkkenbordet i min. 2 timer. Dejen kan evt. laves dagen før - stil den da på køl natten over.
- Rul pizzaerne ud og top dem med fyldet - se ingredienslisterne herunder.
- Bages ved 280 gr. i 6-8 min - gerne på en pizzasten.
Ingredienser til hvid pizza med solsikkespread og kartofler
- 50 g solsikkekerner - gerne udblødt 1 time eller 2 inden brug.
- 1 fed hvidløg
- 3 spsk. olivenolie
- 2 spsk. gærflager
- 1/4 dl vand
- Salt & peber
- 2-3 kartofler
- 1 løg
Sådan gør du
- Kom solsikkekerner, hvidløg, olivenolie, gærflager, salt, peber og vand i minihakker eller blender.
- Kør indtil du har en lind, sammenhængende spread. Smag til og tilsæt evt. mere vand.
- Skær kartofler i papirstynde skiver og løgene i både.
- Smør solsikkespread på bunden og top med kartofler og løg.
Ingredienser til pizza med pesto og svampe
- 1 portion vegansk pesto
- 200 g. blandede svampe
- 100 g. grønkål
- 1 løg
Sådan gør du
- Børst svampene af for jord (brug ikke vand) og skær dem groft
- Skær løgene i både
- Skyl grønkålene og hak den fint.
- Smør bunden med pesto og top med løg og svampe.
- Tilsæt først grønkål 2 min. inden pizzaerne er færdige - ellers bliver det brændt.